Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowy placek owocowy"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 18
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 837
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 18
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 837
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Żurawinę namaczamy w wodzie, żeby owoce dobrze napęczniały, a następnie osączamy.
Do miski wsypujeny przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz masło i miksujemy. Dodajemy jajo i 2–3 łyżki wody. Mieszamy, aż się połączą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i odstawiamy na 5–10 minut.
Dobrze osączoną żurawinę łączymy z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aby wszystkie owoce pokryte były mąką. Wysypujemy je na znajdujące się w formie ciasto. Pieczemy 30–35 minut w 190oC, do momentu, gdy boki i wierzch ciasta uzyskają złotobrązowy kolor.
Ciasto studzimy w otwartym piekarniku. Po wyjęciu z blachy i papieru do pieczenia możemy je udekorować paskami rozpuszczonej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza porcji 345 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 48 g.Źródło: Rewia