Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowy sernik z czereśniami

Waniliowy sernik z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 429 Ocena: 5557

Dodano:

Odsłon: 534

Sernik na kruchym spodzie z kruszonką i czereśniami. Sernik wyszedł idealny, pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -300 g. masła -3,5 szklanki mąki -50 g. cukru
  • -6 żółtek (białka można zamrozić) -2,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg.sera waniliowego z wiaderka -1/2 kg. sera śmietankowego
  • -5 jajek -200 g. cukru -1 gęsta śmietana 18 % -250 ml.
  • -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego -3 budynie waniliowe (na 0,5 l.)
  • OWOCE: -ok.1 l. drylowanych czereśni
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/3 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić na blaszkę 30x40,lub rozwałkować. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dołożyć ser,wlać śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Przesiać budynie i zmiksować. Wylać masę na ciasto.
    owoce-Drylowane czereśnie rozsypać na serze.

  3. kruszonka-Tą zostawioną część ciasta, rozsypać po czereśniach.

  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok.60-70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia jak mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
    Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem. Kroić na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń