Do góry

Desery Przepis na:

Wariacja na temat bajaderki

Wariacja na temat bajaderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 7870

Dla tych, którzy lubią mocno czekoladowy, a jednocześnie, intensywnie bakaliowy i rumowy smak. Ciasto przypomina trochę pyszne wilgotne trufle czekoladowe kupowane przez moją mamę na święta.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, jaja, 3 łyżki cukru i 200 g margaryny zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej z nich upiec jeden placek. Temperatura ok 175 stopni, piec ok 30 - 40 minut.

  2. Rodzynki, słonecznik zalać likierem i olejkiem do ciast.

  3. Budyń wraz z 3 łyżkami mąki rozrobić w 3/4 szklanki mleka. 1 i 1/4 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Składniki połączyć tak jakbyśmy gotowali budyń. Gotową masę lekko przestudzić. Następnie za pomocą miksera ubić krem dodając 1 kostkę margaryny

  4. Jedno z ciast posmarować grubo powidłami śliwkowymi. Drugi rozkruszyć w misce na drobno, dodać 2 łyżki kakao, szklankę mleka, namoczone bakalie i dobrze wyrobić, tak aby powstała plastyczna masa. Jeśli masa jest zbyt osobna można dodać do niej nieco powideł.

  5. Na wysmarowane powidłami ciasto wykładamy zrobioną przez nas masę bajaderkową ponownie smarujemy ją powidłami (można powidła wymieszać dodatkowo z odrobiną kakao) na wierzch wylewamy krem budyniowy.

  6. tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możemy posypać je dodatkowo odrobiną kakao.

  7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zuza30 08 grudnia 2010 U mnie wszyscy uwielbiaja co czekoladowe i ciezkie:)ląduje w ulubionych,niebawem mam meza 40-tke wiec postaram sie zrobic:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaflower 14 września 2010 Użyłam tradycyjnej prostokątnej blaszki, co do wymiarów to nie wiem dokładnie. Warstwa kremu rzeczywiście jest cienka, ale dodaje ciastu ciekawego charakteru, oczywiście można zrobić ją z dwóch porcji budyniu, ale dla mnie to już byłby przesyt.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 14 września 2010 Nie znam smaku "bajaderki" ale jeśli jest czekoladowa, rumowa i truflowa, to muszę jej spróbować! Warstwa kremu budyniowego na zdjęciu wygląda na cienką - czy ciasto jest na dużą blachę ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 13 września 2010 zapowiada się pysznie ,ląduje w ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 września 2010 robię bardzo podobną bajaderkę, tylko bez tej masy budyniowej i jest przepyszna ale przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń