Do góry

Desery Przepis na:

Wariacja na temat jabłecznika

Wariacja na temat jabłecznika

Autor: elle_d

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 14

Dodano: 19.01.2010

Odsłon: 715

bardzo szybkie i smaczne ciasto

Składniki

  • mąka, 1,5 szklanki
  • zmialone orzechy włoskie, 0,5 szklanki
  • cukier puder, 3/4 szklanki
  • żółtka, 2
  • masło/ margaryna, 20 dag
  • jabłka, 1 kg
  • cukier kryształ (w zależności od rodzaju jabłek), 3-5 łyżek
  • orzechy włosie grubo siekane, 4 łyżki
  • Bułka tarta, 2 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, podzielić na cząstki zasypać cukrem- kryształ, orzechami grubo siaanymi oraz tartą bułką i odstawić

  2. Z mąki, mmielonych orzechów, masła, cukru pudru i żóltek zagnieść ciasto (dość szybko). Gotowe ciasto podzielić w proporacjach 1/4 i 3/4. Owinąć folią spożywczą i w stawić do zamrażarki.

  3. Gdy cisto stwrdniej (ale nie zabradzo żeby można było go rozwałkować), wyciągmy większą część ciasto i rozwałkować do wymiarów tortownicy. Przełożyć do foremki, rozłożyć jabłka. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.

  4. Wstawić na rozgrzanego piekarnika do 180 C i piec około 45 min aż do zrumienienia ciasta. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń