Do góry

Śniadania Przepis na:

Warkocz drożdżowy

Warkocz drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1025

Dodano:

Odsłon: 6385

Pyszne słodkie pieczywo. Bardzo dobre z dżemem lub powidłami, ale mi najbardziej smakuje z samym masłem. Polecam na śniadanko.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • żółtko
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając po łyżce mąki i cukru. Suche składniki wsypać do miski. Masło stopić i ostudzić. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać je do suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Ponownie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i zapleść warkocz.

  2. Gotowy warkocz umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 30 min. w 200 °C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ian- 20 marca 2016 Witam


Jakiej pojemnosci sa podane w przepisie szklanki? 200 czy 250 ml?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 sierpnia 2013 Nigdy nie pogardzę taką chałeczką i też z masełkiem i jeszcze z gorącym kakao, mniam :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 sierpnia 2013 smaki mojego dzieciństwa ,mama zabierając mnie do lasu na grzyby ,takie właśnie pyszne kromeczki z masełkiem robiła na drogę:)
pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń