Do góry

Desery Przepis na:

Warkocz drożdżowy z bakaliami

Warkocz drożdżowy z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1983

Dodano:

Odsłon: 1169

Ciasto wygląda efektownie. W moim domu jest zjadane do ostatniego okruszka.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 mały jogurt naturalny "Danon"
  • 2 łyżki cukru
  • drożdże suszone instant
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki suszonych moreli
  • 5 łyżek orzechow laskowych
  • sok z 1 cytryny
  • kilka łyżek cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, 1 całe jajko i żółtko. Dodać rozprowadzone w jogurcie drożdże i cukier. Zarobić gładkie ciasto. Nie musi wyrastać. Chwilę niech odpocznie. Następnie rozwałkować je na prostokąt o długości keksówki w której będzie pieczone. Szerokość ciasta 30-35 cm. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja foremka ma wymiary 10x30 cm. Boki ciasta pokroić z ukosa co 2-3 cm na długość około 10 cm. Następnie ciasto trzeba umieścić w foremce. Napełnić je bakaliami. 3 łyżki orzechów posiekać. Pokroić również morele. Boki ciasta zakładać na siebie jakby zaplatało się warkocz. Wierzch posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 min. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Na wierzch 2 łyżki zmielonych w młynku do kawy orzechów laskowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 kwietnia a teraz zauwazylam fiolki! przepiekne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 kwietnia Cudowne ciacho, juz sobie wyobrazilam ta puszystosc cciasta w srodku! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 20 kwietnia Wygląda przepysznie, nie dziwie się że szybko znika ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń