Do góry

Dania główne Przepis na:

Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami

Warkocz drożdżowy z boczkiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 516

Świetny pomysł na danie zarówno na obiad jak i do serwowania dla gości na imprezie.

Składniki

  • Drożdże 5 dkg
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • 15 dkg sera żółtego
  • 15 dkg boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Papryka słodka
  • Ketchup
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto przygotowuję w specjalnej misce do ciasta drożdżowego. Drożdże rozpuścić z cukrem i solą. Olej podgrzać z mlekiem. Jajko wbić do miski z drożdżami, następnie dodać mleko z olejem. Wymieszać. Dodać przesitowaną mąkę, wymieszać. Zamknąć miskę i wyrobić ciasto kilkunastoma kulistymi ruchami. Odłożyć w ciepłe miejsce np. do ciepłej wody czy na kaloryfer. Gdy ciasto będzie gotowe miska powinna sama się otworzyć.
    Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i razem usmażyć. Doprawić do smaku.
    Ciasto rozwałkować i podzielić na trzy paski. Polać ketchupem. Na każdym ułożyć inne składniki:
    1-boczek pokrojony w paski
    2-usmażone pieczarki
    3-żółty ser pokrojony w plasterki.

  2. Każdy pasek złożyć i skleić na brzegu. Paski splatać jak warkocza. Na wierzchu można posmarować białkiem.

  3. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Warkocz najlepiej przełożyć do keksówki, aby zachował kształt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń