Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warkocz orzechowo-makowy"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Mleko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Domieszaj łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło stop, odstaw do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj resztę cukru, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wbij jajko. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dolej masło. Ciasto przykryj. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Marcepan pokrój w kosteczkę. Orzechy grubo posiekaj.
Masę makową wymieszaj z rodzynkami, orzechami oraz marcepanem. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj i posmaruj masą makową. Placki zwiń. Rulony natnij wzdłuż, a potem spleć.
Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez godzinę. Ew. 20 minut przed końcem pieczenia przykryj pergaminem, by wierzch ciasta zbytnio się nie zrumienił.
Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki gęsty lukier. Posmaruj nim wystudzony warkocz.
ok. 105 minut, 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina