Do góry

Dania główne Przepis na:

Warkocz z polędwiczki wieprzowej

Warkocz z polędwiczki wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 138

Dodano:

Odsłon: 2640

Bardzo smaczne i pięknie prezentujące się danie

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 9 cieńko pokrojonych plastrów wędzonego boczku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki kolędry
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • papier do pieczenia
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę myje i obcinam z wszystkich błonek, następnie od grubszej strony pozostawiam 5 centymetrów i od tego miejsca nacinam na całej długości w dzieląc mięso na trzy paski. Przyprawy wsypuje do moździerza i dokładnie uciera. Przygotowaną mieszanką nacieram mięso. Na każdy z pasków mięsa układam plastry boczku i splatam w warkocz. Końce dodatkowo owijam plastrami boczku, aby dodatkowo umocnić splot.

  2. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładam delikatnie warkocz. Wierzch mięsa smaruję oliwą z oliwek i zawijam papierem.
    Mięso wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez godzinę.

    Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatą rzymską.

  3. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń