Do góry

Przekąski Przepis na:

Warkocze z parówką.

Warkocze z parówką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 9839

Dodano:

Odsłon: 5047

Przekąska do piwa, podajemy na ciepło z ulubionym sosem.

Składniki

  • ciasto drożdżowe (takie jak na pizze)
  • parówki 3 szt.
  • jajko do posmarowania
  • Sól
  • czarnuszka do posypania
  • Składniki na ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
  • mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
  • 3 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

    Pozostałe ciasto możemy wykorzystać do zrobienia pizzy.

  2. Wykonanie warkoczy:

    Z ciasta wałkujemy placek z którego wycinamy 3 prostokąty w które zawiniemy po parówce w każdy. Po zawinięciu końcówki sklejamy a parówkę kroimy w 2 centymetrowe kawałki, zlepionego ciasta nie tniemy. Kawałki parówek odkręcamy z ciastem raz w jedną stronę raz w drugą stronę. Zlepione końcówki ciasta możemy porozcinać. Zaplecione warkocze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 20 minut.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 kwietnia Fajnie się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń