Do góry

Dania główne Przepis na:

Warmińskie fraszynki z mięsem

Warmińskie fraszynki z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4290

Dodano:

Odsłon: 27796

Sycące kluchy zmięsem zadowola każdego mężusia a i dzieci też je lubią,polecam.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach i jeszcze ciepłe obrać i ubić dobrze tłuczkiem.Do wystudzonych ziemniaków wbić surowe jajka,dodać mąkę,posolić do smaku i zarobić gładkie ciasto.Mięso zmielić razem z jajkami ugotowanymi na twardo.Cebulę pokroić w kosteczkę dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i usmażyć na szklisto .Mięso połaczyć z usmażoną cebulką i przyprawić wegetą,pieprzem i tymiankiem.Brać po kawałku ciasta ziemniaczanego uformować placek w środek dać farsz mięsny i zlepić brzegi formujac owalnego kotlecika.Smażyc na oleju po 2 minuty z każdej strony.Usmażone podawać z sosem i surówką Coleslaw(przepis na mojej stronie).Życzę smacznego.

  2. przygotować sos;śmietanę wymieszać z przyprawą tzatziki i koperkiem,dodać rozkruszoną kostkę knora i wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 26 lutego 2010 przepraszam cię Mole3 że tak długo nie odpisywałam ale całkowicie zapomniałam o twoim pytaniu,dopiero jak dzisiaj zobaczyłam swój przepis na stronie głownej interi to sobie przypomniałam ,nie wiem czy usatysfakcjonuje cię moja odpowiedz bo o ile mi wiadomo to fraszynki jest to nazwa regionalnych klusek robionych z ziemniaków z nadzieniem mięsnym,potrawa ta wywodzi sie z Warmi i Mazur .pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 17 lutego 2010 Wiolu1100, wiesz może skąd się wzięła nazwa 'fraszynki'? Bardzo mi się spodobała i będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 17 lutego 2010 sereberko 80 z tego przepisu wychodzi ok 15 sztuk ja to mam na 2 dni,w 2 dniu robię sos pieczarkowy który też świetnie pasuje i smaczek już inny

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 17 lutego 2010 wyglądają bardzo kusząco :-) z tych proporcji ile mniej więcej wyjdzie sztuk? pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 lutego 2010 pieknie , prosto i apetycznie, no i dla mnie to coś nowego :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 16 lutego 2010 myślę że spokojnie tylko jeśli farsz bedzie za suchy to dodaj troche oliwy i powinno być ok.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 lutego 2010 Świetny pomysł na obiad. A czy może być mięso wołowe z rosołu, bo właśnie takie mam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 16 lutego 2010 Mmmmm... aż mi ślinka pociekła. Uwielbiam mięsny farsz!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń