Do góry

Sałatki Przepis na:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 6182

Tuńczyk z dodatkiem kukurydzy, jaj i żółtego sera, okraszony delikatnym sosem czosnkowym.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 niewielka główka cebuli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 4-5 ugotowanych jajek
  • 20 dag żółtego sera
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 2 garści świeżych liści szpinaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Tuńczyka odcedzić z zalewy, przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem.
    Wyłożyć na dno salaterki.
    2. Kukurydzę odcedzić, wysypać na tuńczyka.
    3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Pokroić w kostkę. Wyłożyć na kukurydzę.
    4. Na jajka można dodać świeży szpinak. Ale też świetnie smakuje w wersji bez szpinaku. W zależności od upodobań ;)
    5. Przygotować sos czosnkowy: wymieszać pół na pół jogurt naturalny z majonezem (ja dałam małe opakowanie jogurtu i 2 duże łyżki majonezu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i odrobiną pieprzu.
    6. Przygotowanym sosem polać dotychczas wyłożone warstwy.
    7. Ser żółty zetrzeć na tarce. Posypać po wierzchu sałatki.
    Gotowe :)

    Ja sałatkę robię warstwowo, ale również można wymieszać wszystkie składniki razem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń