Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywa pod beszamelem

Warzywa pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 465

Dodano:

Odsłon: 999

Danie bezmięsne zapiekane w sosie beszamelowym.

Składniki

  • kalafior/brokuł
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • ser żółty
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa gotujemy ok. 10 minut w wodzie przyprawionej liściem laurowym i zielem angielskim. Można dodać także przekrojony na 2 części ząbek czosnku.

    Ugotowane warzywa odcedzić, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać beszamelem.

  2. SOS: masło rozpuścić, dodać mąkę. Następnie zalać sos szklanką wywaru z ugotowanych warzyw, zestawić z ognia i dodać śmietanę bądź jogurt. Do powstałego sosu dodać zioła prowansalskie. Zlać warzywa sosem, na wierzch dodać starty ser żółty. Zapiec w piecu ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danielek 05 sierpnia Bardzo fajne.Pozdrawiam z Bydgoszczy ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń