Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywa z kaszą pęczak

Warzywa z kaszą pęczak

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1711

Dodano: 08.01.2018

Odsłon: 502

Smaczne, pożywne, pikantne danie na obiad lub ciepłą kolację. Potrawa wydaje się niepozorna ale chętnie sięga się po dokładkę.

Składniki

  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5-7 pieczarek
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: kawałek imbiru, kurkuma, curry, chili
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć pestki i również drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zetrzeć imbir. Wszystko zeszklić na oleju. Dodać pomidory krojone z puszki. Jeszcze chwilę smażyć. Doprawić szczyptą kurkumy, curry i chili. Sól nie jest konieczna.

  2. Ugotować kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Na talerz nakładać najpierw kaszę, a następnie warzywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 stycznia Uwielbiam pęczak:)A jak danie jest dodatkowo pikantne...mniam:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń