Do góry

Przekąski Przepis na:

warzywa z paluszkami krabowymi

warzywa z paluszkami krabowymi

Autor: kashmirr

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 6

Dodano: 20.03.2011

Odsłon: 834

nie tylko dla mięsożerców

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bkłażana i cukinię pokroić w grubą kostkę, posolić i zostawić na sicie, do czasu aż przygotujemy pozostałe składniki.

  2. Marchew pokroić w niezbyt cienkie plasterki.

  3. Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek, pokroić w kostkę.

  4. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek i chilli w drobną.

  5. Teraz przelewamy bakłażana i cukinię zimną wodą, aby pozbyć się goryczki i soli. Osuszamy warzywa papierowym ręcznikiem. Grillujemy na patelni grillowej lub obsmażamy na rumiano na suchej teflonowej. Przekładamy do garnka.

  6. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie.Wrzucamy do garnka z cukinią i bakłażanem.

  7. Marchew obsmażamy na oliwie, skrapiamy wodą i dusimy na pół miękko. Przekładamy do garnka.

  8. Wszystko zagotowujemy (warzywa powinny puścić sok). Wtedy dodajemy pomidory i redukujemy sok do minimum. Warzywa powinny pozostać chrupkie.

  9. Dorzucamy pokrojone na 3 cm kawałki paluszki krabowe, przyprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i wszystko delikatnie mieszamy.

  10. Podajemy z pieczywem i masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń