Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warzywa z rusztu"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 40
...ale pyszny.
Odsłon: 100
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 40
...ale pyszny.
Odsłon: 100
Składniki
Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Strąki myjemy, kroimy w większe kawałki.
Cukinię i kalarepkę myjemy, obieramy i tniemy na plasterki o szerokości 2,5 cm. Obrane cebule tniemy w krążki, a brokuł dzielimy na różyczki.
Wszystkie warzywa naprzemiennie nabijamy na metalowe szpadki lub drewniane patyczki uprzednio namoczone w wodzie. Skrapiamy oliwą z oliwy, prószymy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na 25-30 minut odstawiamy w chłodne miejsce.
Szaszłyki układamy na lekko natłuszczonych aluminiowych tackach grillowych. Często obracając, opiekamy ze wszystkich stron.
Do potraw z grilla warto podać wyraziste dipy.
Miętowy: Łyżkę drobno posiekanych listków mięty mieszamy ze szklanką jogurtu naturalnego i solą do smaku.
Serowy: Ucieramy 5 łyżek sera pleśnio wego. Dodajemy 4 łyżki octu winnego, powoli – stale mieszając – wlewamy szklankę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem.
Cytrynowy: Do soku wyciśniętego z jednej cytryny, mieszając, wlewamy cienkim strumykiem szklankę oliwy z oliwek. Dodajemy sól i pieprz.
Brzoskwiniowy: Dip idealny do owoców grillowanych, lodów i ciast. 10 dag orzechów włoskich skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. 6 brzoskwiń bez pestek i skórki miksujemy z orzechami, doprawiamy cukrem pudrem, schładzamy.Źródło: Rewia