Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywna pizza na spodzie z polenty

Warzywna pizza na spodzie z polenty

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1252

Dodano: 24.02.2018

Odsłon: 158

Polenta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, dlatego postanowiłam jej użyć jako spodu pod pizzę. Wynik przerósł moje oczekiwania, gdyż pizza wyszła pyszna. Moją pizzę obłożyłam warzywami, ale wy możecie użyć swoich ulubionych dodatków.

Składniki

  • spód:
  • szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki masła
  • 40 g parmezanu
  • opcjonalnie: pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki
  • obłożenie:
  • pomidor krymski
  • Mozzarella
  • 4 pieczarki
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • marynowane karczochy
  • mini bakłażan
  • starty parmezan
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól pieprz oregano świeży lubczyk do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spód:
    Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.

    Gorącą polentę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształtujemy okrągły kształt. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na 2-3 godziny.
    Obłożenie:
    Spód z polenty smarujemy cienko koncentratem. Układamy plasterki mozzarelli, pomidorów, bakłażan, cienko pokrojone pieczarki, cebulę i odsączone z zalewy karczochy. Całość posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili oraz oregano. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

    Pieczemy w 220 stopniach C przez 20-25 minut.
    Przed podaniem posypujemy listkami lubczyku.

    Porada: Spód/spody można zrobić wcześniej i przechować w lodówce, przełożone folią spożywczą. Przed przygotowaniem należy je tylko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć ulubionym dodatkami, a następnie zapiec.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 lutego Bardzo ciekawy przepis, biorę do wypróbowania, bo wygląda bardzo apetycznie :)
Potrzeba matką wynalazków, super :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń