Do góry

Zupy Przepis na:

Warzywna pomidorówka

Warzywna pomidorówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 1523

Dodano:

Odsłon: 215

Pyszna zupa pomidorowa pełna smaku i warzyw.

Składniki

  • pomidory 1,5 kg
  • marchew 2 szt
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • seler naciowy 2 łodygi
  • papryka czerwona 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion ok.3 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • bazylia do smaku
  • masło 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek drobno siekamy.
    W garnku /w którym będziemy przygotowywać zupę/ rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i mieszając podsmażamy 3-4 min. Następnie wlewamy bulion - w takiej ilości by warzywa były zakryte. Gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone: paprykę i seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, drobno kroimy /lub rozdrabniamy blenderem/ i dodajemy do warzyw. Gotujemy razem ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią.
    Zupę możemy podawać z kawałkami warzyw lub zmiksować na zupę-krem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń