Do góry

Zupy Przepis na:

Warzywna zupa z pulpetami

Warzywna zupa z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 956

Lekko kwaśna, lekko słodka i bardzo sycąca.

Składniki

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1/4 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 1 l bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mieszamy mielone mięso, ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Solimy i pieprzymy, następnie z otrzymanej masy formujemy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.

  2. Paprykę kroimy paski, a pieczarki w zależności od wielkości na niewielkie części (ja użyłam małych pieczarek, które pokroiłam na ćwiartki). Dodajemy do bulionu razem z podsmażonymi wcześniej pulpecikami i gotujemy ok. 10 minut. W zależności od tego, czy chce się mieć zupę bardziej czy mniej gęstą, można ugotować ją w większej ilości bulionu, ta wychodzi raczej gęsta. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i tymiankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń