Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne kanapki

Warzywne kanapki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28000

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Warzywne kanapki"

Składniki

  • 2 ugotowane buraki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść listków rukoli
  • po 2 łyżki majonezu i śmietany
  • 6 dużych bułek z otrębami
  • sól
  • pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane i obrane buraki pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć buraki. Skrop je sokiem wyciśniętym ze sparzonej pomarańczy, posyp igiełkami rozmarynu. Duś 3-4 minuty. Dodaj miód, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Bakłażan opłucz, osusz, pozostaw ze skórką. Pokrój go w plasterki. Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Wrzuć plastry bakłażana, smaż, obracając, 5-8 min. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Jeszcze chwilę smaż razem. Opłucz i osusz rukolę.

  3. Majonez połącz ze śmietaną i drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Bułki podgrzej, rozkrój. Do środka każdej nałóż odrobinę sosu, po kilka listków rukoli oraz ciepłe warzywa.

  4. porcji, czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 3 zł.

  5. Jeśli zamierzasz przyrządzić bułki z jarskimi kotlecikami, zetrzyj na tarce 2 surowe buraki, dodaj szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, posiekaną cebulę, 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika, 1/4 szklanki bułki tartej, 2 łyżki mąki i przyprawy do smaku. Uformuj burgery. Piecz 45-60 min w 200 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń