Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne lasagne

Warzywne lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1976 Ocena: 44844

Dodano:

Odsłon: 1625

To danie zdecydowanie dla wielbicieli makaronu i dbających o linię. Nam to nie grozi, linii brak :P Aromatyczne i treściwe.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 marchew
  • 1 mała puszka soczewicy konserwowej
  • 400 g sosu np. Barilla z bazylią
  • makaron lasagne
  • oliwa z oliwek
  • 1 garść bazylii
  • 1 garść natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cukinię kroimy w kostkę, razem z posiekaną cebulą, startą na dużych oczkach marchew, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę wraz z zalewą, posiekaną bazylię i natkę pietruszki, ser, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pierzem.
    Dno naczynia smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, następnie wylewamy sos, przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Ostatnią warstwą ma być sos, który posypujemy startym parmezanem.
    Całość zapiekamy pod przykryciem 45 min w temperaturze 180°C, następnie 10 minut bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń