Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne placki z pieczarkami

Warzywne placki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 9944

Placki - jak ziemniaczane, ale z dodatkiem innych warzyw - marchewki i cukinii. Bardzo chrupiące i smaczne. Podane z sosem pieczarkowo - porowym stanowią solidny obiad.

Składniki

  • ok. 1,2 kg ziemniaków
  • średnia cukinia
  • dwie marchewki
  • duża (lub dwie mniejsze) cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 - 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
  • duży por
  • ok. 20 dag pieczarek
  • mały kubek jogurtu
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia placków
  • sól, pieprz - do smaku
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchew obierz, cukinię umyj.
    Zetrzyj wszystkie warzywa na drobnej tarce. Lekko odciśnij wodę.
    Dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę w takiej ilości, aby ciasto było dosyć zwięzłe.
    Dopraw do smaku.

  2. Por pokrój w cienkie krążki i podsmaż na oliwie.

  3. Do zeszklonego pora dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż, aż cały płyn odparuje.

  4. Podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości.


    Dodaj jogurt i dopraw do smaku.

  5. Placki smaż na oleju, aż się zezłocą.

  6. Placki podawaj polane sosem pieczarkowym i obficie posypane natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń