Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywny "fusion"

Warzywny fusion

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 1172

Dostępne są w każdej chwili - mrożonki, ale teraz, w pełni lata, grzechem byłoby z nich korzystać, jak mamy świeże warzywa. W dodatku nic nie zastąpi samodzielnie wykonanego dania. Proponuję kuchnię fusion: Maroko + Chiny. Melanż zgrabny, taniutki i w dodatku smaczny.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew i cukinię pokroić w słupki (3mm x 3 mm) o długości ok. 3 - 4 cm. Fasolkę zieloną zblanszować 3 min. we wrzątku - osączyć. Grzyby pokroić w cienkie plasterki.

  2. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić płatki migdałowe i prażyć ok. 2 min. Dodać wiórki kokosowe i podpiekać kolejną minutę. Przyłożyć na talerzyk.

  3. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę, smażyć ok. 2 minut. Następnie wrzucić grzyby i pokrojoną na 3 - 4 - centymetrowe kawałki fasolkę. Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać cukinię - zasmażać razem ok. 3 minut, ciągle mieszając. Dodać sos sojowy i worcester, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z płomienia. Wsypać uprażone wcześniej migdały i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać. Warzywa muszą być chrupiące.

  4. Przygotować kuskus (szklanka suchej kaszy na 3 osoby - 2 dorosłe i dziecko), wsypać do garnka i zalać wrzącym bulionem tak, by płyn znajdował się ok. 0,5 centymetra nad kaszą. Poczekać aż bulion się wchłonie. Wymieszać. Po ok. 3 minutach podusić widelcem.

  5. Wyłożyć na talerze kuskus, przykrywając go smażonymi warzywami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń