Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywny sos z pieczonych pomidorów i grillowanej papryki

Warzywny sos z pieczonych pomidorów i grillowanej papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1817

Dodano:

Odsłon: 440

Jako że ostatnio mam zbyt wiele wolnego czasu przesiaduję trochę przed telewizorem :). Dużo oglądam Kuchni + i co chwila zapisuję w moim kajecie jakieś inspiracje kulinarne. Jedną z nich jest warzywny sos który prezentowała Martha Stewart.

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 3 gałązki pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • Sól
  • Pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki opalamy na czarno nad palnikiem kuchenki gazowej. Jeszcze gorące wkładamy do oddzielnych woreczków foliowych i zakręcamy żeby zaparowały. Pocierając folią o paprykę zeskrobujemy przypaloną skórkę. Resztę usuwamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane papryki kroimy w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.
    W międzyczasie pomidorki wkładamy do nagrzanego piekarnika (160-180 st. C) i pieczemy ok 15-20 min tak aby pomidorki się nie rozpadły. Kapary przekładamy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie siekamy.
    Do miski wkładamy pokrojoną paprykę, upieczone pomidorki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, kapary i posiekaną natkę pietruszki.
    Wlewamy oliwę, ocet winny i doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ugotowanym kalafiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń