Dania główne Przepis na:
Watróbka drobiowa w sosie paprykowo-cebulowym

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 293
Dodano: 26.03.2009
Odsłon: 4669
Składniki
- Watróbka drobiowa, 1/2 kg
- Papryka czerwona, 1/2 sztuki
- papryka zolta, 1/2 sztuki
- cebula-srednia, 2 sztuki
- czosnek, 2 zabki
- smietana, 3 lyzki
- ziarenka smaku, 1 lyzeczka
- sol,pieprz, do smaku
- olej, 50 ml
- maslo, 1 lyzka
- maka, 2 lyzki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Najpierw dokladnie czyscimy i myjemy watrobke,a gdy juz to zrobimy to osuszamy ja recznikiem papierowym.
-
Na patelni rozgrzewamy olej z 1 lyzka masla.Przesmazamy watrobke z obu stron po okolo 4 minuty na wolnym ogniu-tak aby sie nie przypalila.Gdy watrobka jest juz usmazona,to przekladamy ja do sredniego naczynia zaroodporneg-posypujemy szczypta soli i pieprzu i odstawiamy na moment.
-
Teraz szykujemy warzywa-papryke kroimy w czterocentymetrowe paseczki o sredniej grubosci,cebule przekrajamy na pol i kroimy takze na sredniej grubosci paski i czosnek drobno siekamy.
-
Nastepnie wrzucamy warzywa na patelnie na ktorej smarzylismy watrobke i posypujemy je 1 lyzeczka ziarenek smaku.Smarzymy je na wolnym ogniu okolo 5 minut,az cebulka sie zeszkli.
-
Gdy tak juz sie stanie to posypujemy warzywa 2 lyzkami maki-mieszamy je dokladnie i podlewamy warzywa 350 ml cieplej wody i dusimy je przez okolo 8 minut w celu odparowania czesci wody i uzyskania sosu.
-
Dodajemy do warzyw 3 lyzki smietany i mieszamy po czym uzyskanym sosem zalewamy wczesniej przygotowana watróbke i wstawiamy ja do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 minut.
-
Polecam podawac z ziemniaczkami i ogorkiem kiszonym.
Komentarze do przepisu (1)

asiunia54 26 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Pyszne polecam0 Kto głosował? | Odpowiedz