Do góry

Dania główne Przepis na:

wątróbka drobiowa z czerwoną cebulką,jabłkami i zieloną pietruszką

wątróbka drobiowa z czerwoną cebulką,jabłkami i zieloną pietruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1367

Dodano:

Odsłon: 4688

wątróbkowa uczta...gości w mojej kuchni rzadko jak pieczony albo smażony "wurst"...;-) ale to takie swojskie smaki,którym się ulega raz na jakiś czas ;-) a w zimowe dni tym bardziej ;-)

Składniki

  • wątróbka drobiowa 800 g
  • śmietanka 36%
  • czerwona cebula 4 szt.
  • jabłko zielone kwaśne 2 szt.
  • zielona pietruszka
  • olej rzepakowy
  • Masło
  • mąka parę łyżek do panierowania
  • sól młynek
  • pieprz czarny młynek
  • Pieprz cayenne
  • konfitura z wiśni niskosłodzona
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wątróbkę oczyszczamy z żyłek,kroimy na kawałki średniej wielkości,przekładamy do sporej szklanej misy,zalewamy śmietanką i odstawiamy do lodówki,najlepiej na całą noc ( można krócej 2 godz. -to takie minimum aby pozbyć się ew.goryczki )

  2. cebulkę kroimy w piórka,jabłka na małe plastry,pietruchę siekamy dość drobno
    wątróbkę panierujemy w mące wymieszanej z pieprzem cayenne

    nie solimy na tym etapie aby w czasie smażenia wątróbka nam ńie stwardniała

  3. na rozgrzany olej z odrobiną sklarowanego masła wrzucamy cebulkę z jabłkiem,podsmażamy aż się zarumienią,doprawiamy solą,pieprzem i pieprzem cayenne,przekładamy do miseczki

    na tej samej patelni smażymy wątróbkę- solimy dopiero na patelni
    kiedy wątróbka pięknie się zetnie dodajemy mix cebuli z jabłkami,2,3 łyżki konfitury wiśniowej,przesmażamy,doprawiamy jeszcze i podajemy z patelni obficie podsypując zieloną pietruszką

    Smakuje wybornie z ulubionym pieczywem albo pieczonymi ziemniaczkami

  4. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 28 stycznia 2017 O ja! No to mam na przyszły tydzień jeden dzień zaliczony ;) Podkradam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 stycznia 2017 na pewno w takim składzie smakuje wybornie..pycha..pycha...uwielbiam wątróbkę:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 27 stycznia 2017 Uwielbiam! Rzadko jem, bo mnie mam z kim, ale uwielbiam :).
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 27 stycznia 2017 Zwykle zajadałem się wątróbką z cebulką... Wygląda na to, że mam ochotę spróbować nieco innej kombinacji... Wygląda super :)
Mniemam, ze smakuje równie wybornie <3
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń