Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa z jabłkami i czerwoną papryką

Wątróbka drobiowa z jabłkami i czerwoną papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z jabłkami i czerwoną papryką"

Składniki

  • 40 dag wątróbki drobiowej np. z indyka
  • 2 średnie cebule
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • olej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oczyść z błonek, pokrój na kawałki. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę lub plastry. Paprykę przekrój na pół, usuń błonki z pestkami, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

  2. Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej kawałki wątróbki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż cebulę, zeszklij. Następnie dodaj jabłko oraz paprykę, duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodaj miód oraz majeranek, zamieszaj i duś jeszcze około 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do miseczki, przykryj, by nie wystygła. Na tej samej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż wątróbkę i smaż – najpierw na dość dużym ogniu, by zamknąć pory, a potem zmniejsz ogień i smaż po 4 minuty z każdej strony.

  3. Na koniec dodaj cebulę z jabłkami i papryką, wymieszaj, smaż jeszcze chwilkę. Wątróbkę przełóż na talerze. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

  4. Wątróbkę posól dopiero po usmażeniu, bo inaczej będzie twarda.

  5. 30 min Porcja: 390 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń