Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka flambirowana

Wątróbka flambirowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4007

Dodano:

Odsłon: 3320

Wątróbka indycza duszona z cebulką, podana z ziemniakami, małosolnym ogórkiem i bulionem kurzym do popicia. Flambirowana - pod koniec duszenia podlana 1/4 szklanki koniaku i podpalona.

Składniki

  • ok. 35 dag wątróbki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 średnie cebule
  • pieprz - do smaku
  • 1/4 szklanki koniaku (lub innego, owocowego trunku)
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyść, umyj, osusz i, jeśli potrzeba, pokrój w mniejsze kawałki.
    Cebule posiekaj w piórka.

  2. Wątróbkę obtocz w mące.
    Cebulę sparz, blanszuj ok. 5 minut i odsącz dokładnie.

  3. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij.
    Rozgarnij cebulkę na zewnątrz patelni, zwiększ ogień i wrzuć wątróbkę. Obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron, wymieszaj z cebulą, dodaj 2 - 3 łyżki wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.

  4. Kiedy wątróbka będzie miękka, zdejmij pokrywkę, odparuj na większym ogniu sos (mieszaj, aby się nie przypaliła).
    Podlej koniakiem i podpal. Na tym zdjęciu nie widać, co prawda, płomieni, ale poruszając patelnią rozprowadzisz ogień na całą zawartość. Wątróbka nabierze owocowego, słodkawego posmaku i będzie chrupiąca.
    Podawaj z ziemniakami z wody i kiszonym (małosolnym) ogórkiem.
    Ja dodałem jeszcze każdemu kubek gorącego, kurzego bulionu, aby obiad był bardziej sycący.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń