Do góry

Przekąski Przepis na:

Wątróbka indycza a'la Mechanik

Wątróbka indycza a'la Mechanik

Autor: Mechanik79

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 3535

Dodano: 04.05.2018

Odsłon: 3316

Do grillowanej wątróbki zabierałem się już od zeszłego roku, teraz żałuję że dopiero teraz się za nią wziąłem. Mój przepis jest 3 częściowy a połączenie smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania.

Składniki

  • 4 sztuki wątróbki indyczej
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • 1 średnia cukinia
  • 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie)
  • 2 większe jabłka
  • 1 owoc granatu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamiczny
  • 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni.
    Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny.

  2. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji.

  3. Grillowaną wątróbkę indyczą podałem na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń