Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wątróbka po suwalsku Składniki na 4 porcje:"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Wątróbki oczyść, włóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny. Dzięki temu będą miały delikatniejszy smak. Potem wyjmij je, opłucz zimną wodą i dobrze osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki.
Cebule obierz, potnij w plasterki. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Potem wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na grubsze plasterki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż przez 2–3 minuty jabłka oraz cebule. Ułóż na nich wątróbki. Podlej całość cydrem i ew. wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.
Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj np. z chrupiącą bagietką.
ok. 2 godzin i 30 minut. 1 porcja 440 kcalŹródło: Tina