Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka po suwalsku Składniki na 4 porcje:

Wątróbka po suwalsku Składniki na 4 porcje:

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Wątróbka po suwalsku Składniki na 4 porcje:"

Składniki

  • 60 dag wątróbek drobiowych
  • 500 ml mleka do wymoczenia wątróbek
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 4 kwaskowe jabłka
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml cydru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • suszony majeranek
  • gałązki szałwii i majeranku do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyść, włóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny. Dzięki temu będą miały delikatniejszy smak. Potem wyjmij je, opłucz zimną wodą i dobrze osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki.

  2. Cebule obierz, potnij w plasterki. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Potem wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na grubsze plasterki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

  3. Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż przez 2–3 minuty jabłka oraz cebule. Ułóż na nich wątróbki. Podlej całość cydrem i ew. wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.

  4. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj np. z chrupiącą bagietką.

  5. ok. 2 godzin i 30 minut. 1 porcja 440 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń