Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wątróbka po włosku"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
Wątróbkę wieprzową opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozbaw ewentualnych błonek i przerostów, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na koniec pokrój mięso na nieduże kawałki.
Przygotowaną wątróbkę umieść w misce, oprósz mąką oraz pieprzem (nie sól!). W rondlu lub dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Cebulę obierz i grubo poszatkuj. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przesmaż na złoty kolor.
Gdy cebula się zezłoci, dodaj obtoczone w mące kawałki wątróbki. Smaż razem, mieszając, aż podroby się przyrumienią. Wlej bulion. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż wątróbka zrobi się miękka.
Kolorowe papryki umyj, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na kawałki. Posiekaj oczyszczone chili. Umyj kawałek pora, pokrój w krążki. Obrany czosnek posiekaj. Opłucz i poszatkuj kilka liści kapusty. Warzywa dodaj do wątróbki. Duś razem jeszcze 10-15 minut.
Na koniec gotowe danie skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej pomarańczy (możesz też dodać odrobinę otartej skórki). Dopraw do smaku solą i, w razie potrzeby, pieprzem.Źródło: Świat kobiety