Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka w sosie musztardowo - warzywnym

Wątróbka w sosie musztardowo - warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23657

Dodano:

Odsłon: 3202

Propozycja na szybkie i smaczne przyrządzenie wątróbki drobiowej w sosie musztardowo - warzywnym. Danie dobrze łączy smak podrobów z delikatną nutką słodyczy musztardy kremskiej i warzyw.

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule białe
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżeczki musztardy kremskiej
  • 1 duża szczypta mąki pełnoziarnistej
  • sól do smaku
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wątróbkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

    Cebule kroimy w piórka, natkę pietruszki siekamy, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  2. Mięso smażymy na oleju rzepakowym, a kiedy wątróbka zacznie się smażyć, dorzucamy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i marchewkę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną.

    Następnie całość zalewamy około 150 ml wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy 4 łyżeczki musztardy i dużą szczyptę mąki pełnoziarnistej, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam ją z ziemniaczkami i sałatą, ale równie dobrze sprawdzi się ona ze świeżym pieczywem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 lipca 2014 bardzo ciekawy przepis :-) na pewno wypróbuję:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 18 lipca 2014 Juz sama nazwa zacheca. Przepyszne danie, warte wapróbowania.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 lipca 2014 ciekawy sposób na przyrządzenie wątróbki,przepis zabieram do wypróbowania!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 17 lipca 2014 Pyszny sos.Sama też często dodaję musztardę do sałatek i sosów, sprawdza się doskonale.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 17 lipca 2014 Bardzo kolorowo i apetycznie bardzo lubię wątróbkę drobiową ale przyznam się że w takim sosie jeszcze nie jadłam .Przede wszystkim danie bardzo szybkie w wykonaniu a to bardzo ważne

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń