Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka w sosie słodko-ostrym

Wątróbka w sosie słodko-ostrym

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 893

Dodano: 25.05.2018

Odsłon: 239

Tak wiem, że nie wszyscy za nią przepadają. Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że trudno się do niej przekonać. Jak ją odczarować i sprawić by na dźwięk tego słowa niektórym z nas nie krzywiły się miny? Zachęcam Was do spróbowania wątróbki w mojej wersji, która niczym nie przypomina tej z dzieciństwa, ani smakiem, ani wyglądem. Dobrze przyrządzona, smaczna i delikatna wątróbka z pewnością zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie.

Składniki

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 50 g rodzynek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • około 200 ml wody
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz czarny i sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i odsączamy na sicie z wody. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż będzie szklista i miękka. Następnie dodajemy wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Wszystko razem mieszamy i dusimy dalej na małym ogniu około 10 minut.
    Na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Obsmażamy wątróbkę z każdej strony do momentu, aż nie będzie wypływała z niej krew. Wątróbkę dodajemy do cebuli (bez tłuszczu). Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Jeżeli sos za bardzo odparuje, możemy dodać odrobinę wody. Pamiętajmy, że danie powinno być lekko pikantne. Podajemy najlepiej z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń