Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 30.07.2010

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Wątróbka z jabłkami"

Składniki

  • 50-60 dag wątróbki (może być zarówno wieprzowa, cielęca jak też wątróbki drobiowe)
  • 3 winne jabłka
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia wątróbki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyj, osusz (jeśli wybrałaś wieprzową lub cielęcą, pokrój w plastry). Obtocz w mące. Jabłka umyj, pokrój w plastry, usuń gniazdo nasienne. Cebulę obierz i pokrój w talarki.

  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, obsmaż chwilę jabłka. Zdejmij z sosem z patelni. Na patelnię dołóż łyżkę masła i przesmaż cebulę.

  3. Posól, zdejmij z patelni, trzymaj w cieple. Na patelni połóż resztę masła i obsmaż wątróbkę, po czym oprósz solą i pieprzem (nie sól wcześniej, bo będzie twarda).

  4. Następnie wątróbkę z jabłkami chwilę zapiecz w brytfannie. Na talerzach połóż cebulę, na niej na przemian, piętrowo, wątróbkę i jabłka. Podaj np. z pieczywem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń