Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22627

Dodano:

Odsłon: 9828

Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3 % oraz małą ilość węglowodanów - około 3 - 4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy A, ale z tego względu musimy ograniczyć jej spożywanie (1 raz w tygodniu), gdyż większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport oraz chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę, nie za często, ale pamiętajcie o tym tanim, ale jakże zdrowym smakołyku. A dzisiaj zapraszam na smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu wątróbkę w towarzystwie jabłek i cebulki :)

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 kwaśne jabłka
  • majeranek
  • olej rzepakowy
  • pieprz i sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obie cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju rzepakowym. Gdy zaczną się rumienić ściągamy je z patelni.

  2. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki (najlepiej ósemki). Kawałki smażymy na oleju ze smażenia cebuli po 1 minucie z każdej strony, a następnie ściągamy je z patelni.

  3. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy cebulę i jabłka dodajemy oczyszczoną wątróbkę, którą doprawiamy majerankiem - smażymy ją około 4 minut.

  4. Po tym czasie dodajemy podsmażone jabłka i cebulkę, doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzem, przykrywamy i dusimy wszystko jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

  5. Tak przygotowana wątróbka jest miękka i soczysta. Jej smak idealnie podkreśla nuta słodyczy.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 08 października Świetny przepis, rzadko mnie nachodzi na wątróbkę, ale jak już to na całego :)) Ja dorzuciłam do duszenia z jabłkami również pieczarki, bo mi leżały smętnie w lodówce, i też jest według mnie ok.
Dziś druga porcja na obiad(a następny rzut gdzieś za kwartał :))))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 stycznia 2017 uwielbiam takie połączenia...przepyszna wątróbka:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń