Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbki z gruszkami

Wątróbki z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Wątróbki z gruszkami"

Składniki

  • 60 dag wątróbki
  • 2 duże, lekko twarde gruszki
  • 2 duże cebule
  • suszony majeranek
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony
  • konfitura z żurawiny
  • cienki szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyj i oczyść. Cebulę obierz i pokrój w talarki, po czym przeduś ją na rozgrzanym oleju, aż zmięknie, ale się nie przysmaży. Na drugiej patelni przesmaż na oleju wątróbkę.

  2. Gdy jest gotowa, wymieszaj ją z cebulą, dopraw całość solą i pieprzem, po czym podpiecz na patelni jeszcze przez ok. 5 min. Następnie zdejmij z patelni wątróbkę z cebulką, a włóż na nią plastry umytych gruszek bez gniazd nasiennych.

  3. Oprósz majerankiem. Duś jeszcze ok. 8-10 minut, aż gruszki nieco zmiękną. Następnie ponownie połóż na patelni wątróbkę z cebulką i tylko zagrzej.

  4. Wątróbkę podaj z cebulką, umieszczając mięso między plastrami gruszki. Udekoruj całość konfiturą żurawinową, posyp szczypiorkiem. Danie serwuj z pieczywem lub ziemniakami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń