Do góry

Śniadania Przepis na:

Wędlina z przyprawą cygańską

Wędlina z przyprawą cygańską

Autor:

Przepisów i artykułów: 2070 Ocena: 46318

Dodano:

Odsłon: 7246

Ten zapach świeżej, domowej wędliny, unosi się po całym mieszkaniu.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka przyprawy cygańskiej
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy na najmniejszych oczkach, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek, przyprawę i żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na noc do lodówki. Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min. Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cook7 06 lutego 2016 Mięsko wyszło bombowe. I ten zapach. Byłem tylko(całkiem niesłusznie) sceptyczny co do ilości czosnku. 1 główka to 1 główka i koniec. W najbliższy weekend będzie już tak jak należy. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 04 lutego 2016 Bardzo smaczna wędlina,żałuję że nie mam w domu szynkowaru bo już bym próbowała twój przepis :)
Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 04 lutego 2016 Bajeczna, smaczna i aromatyczna. Chcę kanapki z taką węliną codziennie do pracy :D Pycha! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń