Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce - zrobię sobie sam szynkę i baleron. Bez chemii!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 91
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 91
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Składniki
Przyprawy utrzeć w moździerzu i wymieszać z solą (peklosolą). Umyte i osuszone mięso natrzeć dokładnie przyprawami - wcierać ręcznie w każdy zakamarek, przez dłuższą chwilę. Zalać w szklanym lub kamionkowym naczyniu przegotowaną, ostudzoną wodą lub wywarem z kości. Ja użyłem bulionu wołowego wymieszanego z wodą w proporcji 1:3. Płynu dodać tyle, aby całe mięso było zanurzone. przykryć i docisnąć, aby utrudnić dostęp powietrza. Trzymać w temperaturze ok. 4-6 st. C (na dolnej półce w lodówce) minimum 10 - 12 dni. Przynajmniej raz dziennie mięso przewrócić.
Mięso leży już 5 dzień w marynacie. Obracam je 2 - 3 razy dziennie. Zaczyna nabierać ładnego, różowego koloru. Jeszcze z tydzień i będzie można wędzić lub piec. Cierpliwości!
Baleron nie wytrzymał do wędzenia... :-). Postanowiłem go upiec. Baleron wyjęty z zalewy umyj dokładnie, osusz, uformuj mięso na desce i obwiąż ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st.C.
Na patelni rozgrzej mocno olej i obsmaż szybko na dużym ogniu baleron ze wszystkich stron. Przełóż do nagrzanego piekarnika - połóż na ruszcie, pod spodem umieść blaszkę. Piecz ok. 10 - 12 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz mniej więcej godzinę na kilogram mięsa. Wystudź i kosztuj do woli. Można również zjeść go na ciepło, z dowolnym sosem.