Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce morza smakują wyśmienicie, a wędzone są znakomite. Polecam!
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 499
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 28
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 66
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 499
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 28
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 66
Składniki
Ośmiornice jeśli jest mrożona odmrażamy. W naczyniu zagotowujemy wodę. Wkładamy na chwilę do wrzątku ośmiornice i wyciągamy. Hartujemy tak kilka razy. Wkładamy do tej samej wody i gotujemy do miękkości. Stopień gotowania sprawdzamy szpikulcem. Wyjmujemy z wody studzimy.
Sporządzamy solankę 40g soli na litr wody. Wkładamy ośmiornice do solanki na noc. Wieszamy ośmiornice na przędzy z bawełny celem ocieknięcia.
Wieszamy ośmiornice w wędzarni rozgrzanej do temp. 40 stopni osuszamy i wędzimy w takiej temp. 3-4 h. Ja do wędzenia użyłem wędzarni borniaka. Chłodzimy do temp poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego