Do góry

Dania główne Przepis na:

Wędzona ziemniaczanka

Wędzona ziemniaczanka

Autor: callela

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 20

Dodano: 04.03.2010

Odsłon: 4329

Kiedy zostaje mi rosół zazwyczaj robię ten rarytasik naszej rodziny.

Składniki

  • Bulion ½ litra
  • Ziemniaki 5-6 sztuk
  • Kiełbasa wędzona 1 laska
  • Olej 3 łyżki
  • Cebula 1 mała
  • Majeranek około 1 łyżki
  • Koperek posiekany 1łyżka
  • Śmietana do zup ( 18% ) 3łyżki
  • vegeta i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielka kostkę i zalać wodą ( tyle aby przykryło ziemniaczki ). Postawić na gaz. Pokroić kiełbaskę w drobną kostkę i dorzucić do ziemniaków. Najlepiej jeżeli jest dobrze uwędzona i świeża w tedy oddaje najwięcej aromatu. Musze przyznać że mi kiełbaskę przywozi rodzina z okolic Buska Zdroju, sama mieszkam na Śląsku i niestety jeszcze nie spotkałam się z dobrą wiejską kiełbaską. Wracając do tematu. Kiedy ziemniaczki z kiełbasą zaczynają się gotować dolewam bulionu i dodaje majeranku, zostawiam na średnim ogniu aby się troszkę pogotowało. Na oleju podsmażam na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę i dodaje do zupy. Pod sam koniec hartuję śmietankę i wlewam do zupy posypując wszystko koperkiem. Można sprawdzić czy potrzebna jest jeszcze Vegeta i pieprz. Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulaa 04 marca 2010 MUsi być super- na pewno wypróbuję:) ale u mnie rosół nigdy nie zostaje, bo ja jestem wielkim rosołopożeraczem i nie ustanę w wyjadaniu póki dna nie zobaczę:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń