Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzone kawałki schabu.

Przepis dnia 2017-10-26
Wędzone kawałki schabu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1345 Ocena: 16445

Dodano:

Odsłon: 4877

Uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk dwa kawałki schabu, jeden kawałek obrobiony bez błon, warkocza i narostów, drugi kawałek jest nie obrabiany, z warkoczem, mizdrą, taka wędzonka.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z wody, peklosoli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku sporządzamy solankę. Mięso zalewamy zimną solanką, robimy nastrzyk.

  2. Wstawiamy do lodówki i peklujemy 4 dni.

  3. Po 4 dniach peklowania płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i osuszamy wentylatorem po 2 godziny z każdej strony. Mięso wędzone w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Po osuszaniu wentylatorem mięso niech wisi na kiju do następnego dnia w temperaturze pokojowej 19-20 stopni Celsjusza.

  4. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 2 godziny, podpiekamy 30 minut w 80 stopni Celsjusza.

  5. Uwędzone po 2 godzinach.

  6. Dno garnka po uwędzeniu.

  7. Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kij i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.

  8. Udanego wędzenia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 października 2017 Do plagiatorka - na później. Dzięki. Podziwiam Cię.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 października 2017 Mariola, zabijasz tymi przepisami ;)
Pamiętam takie wędlinki z dzieciństwa, gdy u dziadków świniaka się robiło.
Pycha :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń