Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędzone krewetki z łososiem

Wędzone krewetki z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 2786

Zdrowe i szybkie

Składniki

  • fileta z łososia, 150g
  • krewetek Black Tiger, 100g
  • cytryna, 30g
  • pomidorków cherry, 20g
  • frytek steakhouse, 70g
  • szpinaku, 60g
  • śmietany 30%, 50ml
  • boczku wędzonego, 10g
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos: 15 g żubrówki 15 g miodu akacjowego 5 g czarnego pieprzu młotkowanego Dekoracja: świeże zioła: np. listki melisy; bazylii; igiełki rozmarynu pomidorki cherry Marynata - składniki na 1 kg ryby: 50 ml oliwy cytrynowej 50 ml oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym 30 ml likieru Pernod lub Ricard 35 g przyprawy primerba ogrodowa 5 g świeżej kolendry

  2. Oliwy i likier dokładnie wymieszać. Doprawić gotową przyprawą primerba ogrodowa oraz drobno posiekaną świeżą kolendrą. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, dodać oliwy z oliwek.

  3. Filet z łososia oraz krewetki zamarynować w marynacie sporządzonej według przepisu zamieszczonego powyżej, a następnie wędzić w grillo - wędzarni około 10 minut. Szpinak poddusić razem z pokrojonym, smażonym boczkiem i śmietaną.

  4. Przygotować sos: zagotować żubrówkę, aby alkohol odparował, i do tak przygotowanej wódki dodać miód i świeżo zmielony czarny pieprz. Potrawę podawać z frytkami, sosem i szpinakiem. Dekorować świeżymi ziołami i pomidorkami cherry. Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń