Do góry

Dodatki Przepis na:

wędzone mięsa

wędzone mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 5312

wędzonka domowa najlepsza

Składniki

  • szynka wieprzowa surowa , karkówka, boczek,schab.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso najlepszej jakości schab, szynka, karkówka, boczek po 1-2-3 kg. w zależności po ile chcesz zrobić.

  2. przygotować marynatę:sól 1 szklanka, sól peklować 2 łyżki, po kilka :ziele , liść , pieprz w ziarnach lub mielony,jałowiec , woda 2l.

  3. zagotować marynatę , po całkowitym przestudzeniu marynatą szprycować mięso (najlepiej strzykawką). włożyć mięso do miski i zalać pozostała zalewą. tak odstawić do lodówki na 2-3 dni . po tym czasie mięso zawiesić na haki lub sznurki aby ociekło (najlepiej na noc). Mięso wkładamy do dobrze nagrzanej wędzarni i wędzimy 4-5 godz małym dymem z drzew liściastego olch, czereśnia. po tym czasie wędzonkę wkładamy do parzenia. Zagotować wodę w dużym garnku włożyć do wody mięsa z wędzarni , parzyć 1-2 godz nie gotować, boczek i karkówkę można czasem podgrzać wodę jeśli ostygnie jest to mięso które lepiej parzyć do 2 godz. Natomiast polędwice wystarczy parzyć 15-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 10 grudnia 2018 Trochę tu namieszane jest. Mam kilka uwag. 1. Sól peklową trzeba dokładnie odważyć (nie na łyżki) - tam są azotany, które w dużych ilościach są szkodliwe. Ja osobiście robię słabą solankę (10-20g peklosoli na kg mięsa)gdyż uważam, że nie powinno się za dużo soli spożywać. A jak ktoś chce słoną szynkę z dużą ilością azotanów to ...niech sobie kupi w markecie.
2. Czas wędzenia zależy od rodzaju mięsa i temperatury. Inaczej wędzi się latem, a inaczej zimą (dłużej). Inaczej (czasowo) szynkę, baleron, schab, kiełbasę.
3. Nie zgadzam się, że mięsa po wędzeniu tylko parzy się - ja gotuję 5-10 min. i dopiero parzę (50 min./kg mięsa) wtedy wychodzą soczyste.
4. i.t.d.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EdiSolo 05 grudnia 2017 Autor: anulka08 :
„ sól 1 szklanka, sól peklować 2 łyżki”
Cóż to za brednie, w jakim języku jest to napisane?
Marynatę powinno się robić w proporcji: na 10 litrów wody, 80 dkg peklosoli, jak ktoś lubi mniej słone to dajemy mniej peklosoli.
Autor: anulka08 : zagotować marynatę , po całkowitym przestudzeniu marynatą szprycować mięso
Nigdy nie gotuję marynaty.
Autor: anulka08 : tak odstawić do lodówki na 2-3 dni .
Według mnie, mięso naszprycowane solanką powinno się marynować co najmniej 7 dni

Autor: anulka08 : Zagotować wodę w dużym garnku włożyć do wody mięsa z wędzarni , parzyć 1-2 godz
Żadne 1 czy 2 godziny, jest taka zasada że mięso parzymy tyle czasu ile waży, np. waga 1,5 kg, parzymy 1,5 godz. nie przekraczając temperatury 75-80 stopni. ( dobrze jest zaopatrzyć się w termometr wędliniarski)
Autor: anulka08 : boczek i karkówkę można czasem podgrzać wodę jeśli ostygnie jest to mięso które lepiej parzyć do 2 godz.
Tego języka również nie rozumiem.
WAŻNE: Po wyjęciu z garnka, wędzonkę wkładamy natychmiast do pojemnika z zimną wodą na pół godziny, tak żeby woda przykryła mięso. Proces ten ma wielki wpływ na soczystość mięsa, po wyjęciu z wody osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędzonkę włożyć do lodówki na 2-3 godziny i dopiero po tym czasie można ją kroić.
Jeśli mamy zamiar zamrozić wędzonkę, to parzymy ją dopiero po całkowitym rozmrożeniu.
Jeszcze jedno, nigdy nie dodaję do solanki żadnych listków czy ziela, według mnie zabija to smak wędzonek, ale jak ktoś lubi …….
anulko08, na Twoich zdjęciach widać jakąś roladę w skórze, prawdopodobnie jest to boczek zawijany (zdjęcie na samym dole)
Jak robię taki boczek to zawsze zdejmuję skórę przed włożeniem do solanki, skóry nie jemy i cały smak z wędzenia pójdzie do kosza.
I na koniec jeszcze jedna uwaga, przepis ogólnie jest niechlujny i niepełny. Czy zamieszczając przepis, nie można poświęcić trochę więcej czasu aby tekst był czytelny i napisany w języku polskim?.



6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń