Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędzonka wieprzowa z garnka.

Wędzonka wieprzowa z garnka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1066 Ocena: 11219

Dodano:

Odsłon: 6776

Wędzonka wieprzowa z garnka :) Uwędzona w garnku, metoda wędzenia jest opisana w "Porady". Dwie godziny wędzenia w 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha/buk.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab środkowy bez kości 1,6 kg
  • Skład:
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 85 gram
  • cukier 10 g
  • woda 0,6 l
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 600 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut, studzimy. Po ostudzeniu zawartość garnuszka przelewamy przez sitko. Dodajemy cukier i peklosól, mieszamy. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach kawałka mięsa, a pozostałą solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.

  2. Osuszanie:

    Po 4 dniach peklowania mięso płuczemy w bieżącej zimnej wodzie z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kiju na 6-8 godzin. Mięso do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszone.

  3. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. W trzeciej godzinie podpiekamy w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

  4. Studzenie:

    Po uwędzeniu wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej około 2 godziny. Ostudzoną wędlinę wkładamy do lodówki.

  5. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń