Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzony schab bez kości, podpiekany.

Wędzony schab bez kości, podpiekany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1378 Ocena: 17328

Dodano:

Odsłon: 11127

Uwędzone kawałki schabu bez kości. Wędzone metodą garnkową na zrębkach olcha/buk/brzoza.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab wieprzowy bez kości, błon i narostów 1,5 kg
  • Składniki solanki:
  • woda 1 l
  • peklosól 65 gram
  • cukier 15 gram
  • liść laurowy 8 szt.
  • ziele angielskie 18 ziaren
  • czosnek pół główki (nie obierany)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza. Peklujemy 4 dni.

  2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Po uwędzeniu czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni, wyjmujemy uwędzone kawałki schabu, wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone kawałki schabu umieszczamy w lodówce.

  3. Uwędzony schab w przekroju.

  4. Miłego wędzenia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 lutego 2018 Lubię te Twoje wędlinki. Trzeba zrobić! Zabieram i dziękuję za przepis. Ale pachnie...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń