Do góry

Desery Przepis na:

Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 456

Dodano:

Odsłon: 3293

Pyszna i lekka panna cotta w stylu wegańskim. Przygotowana z mleka migdałowego, musu jeżynowego oraz z granoli marchewkowej, która była resztką po soku z wyciskarki wolnoobrotowej.

Składniki

  • Panna cotta:
  • 1 szklanka migdałów
  • 1.5 szklanki wody
  • 1 łyżka agar-agar
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • Żelka:
  • 500 g jeżyn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki pektyny
  • 3 łyżki cukru
  • Granola marchewkowa:
  • 4 marchewki
  • 1 banan
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wersja z wyciskarką wolnoobrotową do soków:
    Jeżyny przełóż do wyciskarki i wyciśnij z nich sok - powinno powstać około 435-450 g musu jeżynowego. Dzięki dużemu nachyleniu wewnątrz wyciskarki cały sok z wyciskarki spłynie do szklanki.
    Pektynę wymieszaj z cukrem.
    Sok zagotuj razem z sokiem z cytryny i dodaj pektynę wymieszaną z cukrem. Całość odstaw do lekkiego wystygnięcia. Ustaw szklanki pod kątem i wlej do każdej z nich część musu jeżynowego. Odstaw do lodówki do stężenia.
    Wersja bez użycia wyciskarki wolnoobrotowej: Jeżyny przełóż do garnka i zagotuj aż się rozpadną. Przetrzyj mus przez sitko by pozbyć się pestek. Uzupełnij mus jeżynowy wodą tak by powstało 450 g musu. Dodaj pektynę wymieszaną z cukrem oraz cytrynę i ponownie zagotuj. Ustaw szklanki pod kątem i wlej mus. Odstaw do wystygnięcia.

  2. Przygotowanie z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej do soków:
    Migdały zalej wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Jeżeli mają łupinę to zalej je wcześniej wrzątkiem (1 minuta) i opłucz zimną wodą - zdejmij łupinę.
    Użyj przystawki do soków (tylko jeżeli jest to HUROM H100 - w innych robotach na własną odowiedzialność). Wrzuć do wyciskarki wodę razem z orzechami. Dodaj mleko sojowe tak by powstało 400 g płynu.
    Przygotowanie tradycyjne:
    Połącz gotowe mleko sojowe z napojem migdałowym.

    Zagotuj mleko i dodaj pektynę. Utrzymuj mleko na wysokiej temperaturze przez około 5 minut (niech nie gotuje się jak szalone). Odstaw na bok do wystygnięcia (temperatura 40 stopni).
    Przechyl szklanki z żelką w przeciwną stronę (żelka jeżynowa powinna już być ścięta). Wlej mleko i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki).

  3. Przygotowanie z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej do soków:
    Marchew oraz banana włóż do wyciskarki wolnoobrotowej a uzyskany odpad przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki miodu, płatki owsiane i całość dokładnie wymieszaj. Rozłóż cienką warstwę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz przez około 20 minut (aż marchew będzie chrupiąca) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

    Przygotowanie tradycyjne:
    Marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Przełóż marchew do gazy i mocno wyciśnij nadmiar soku. Jednego banana zblenduj i dodaj do marchwi. Dodaj miód oraz płatki owsiane. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piecz przez około 30 minut (banan będzie miał w sobie sok, a marchew będzie bardziej wilgotna dlatego czas pieczenia musi być dłuższy).

  4. Stężałe desery wyciągnij z lodówki i udekoruj domową granolą z marchwi. Podawaj dobrze schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń