Do góry

Desery Przepis na:

Wegański mazurek orzechowo-czekoladowy

Wegański mazurek orzechowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6720

Dodano:

Odsłon: 600

Mazurek na orzechowo-daktylowym spodzie do tego mus czekoladowy na bazie aquafaby ( wody z ciecierzycy z puszce ). To koniecznie trzeba spróbować.

Składniki

  • Spód : daktyle suszone ( 70 g moczonych )
  • orzechy ziemne 130 g
  • Mus : 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g wody z cieciorki konserwowej
  • 1,5 -2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • kawa inka 1/2 łyżeczki ( opcjonalnie )
  • 3 paluszki orzechowe
  • orzechy ziemne do dekoracji
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spód.
    Daktyle moczyć w ciepłej wodzie, po 15-20 minutach odcedzić.
    Orzechy zmielić do konsystencji gruboziarnistej, dodać daktyle i zmiksować na zwartą pastę.
    Formę 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć masę orzechowo-daktylową. Cały spód i nieco boki.
    Wstawić do lodówki.
    Mus.
    Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudź.
    Schłodzoną wodę z ciecierzycy z odrobiną soli ubić mikserem na sztywną pianę.

  2. Wciąż ubijając dodać cukier.
    Potem delikatnie wymieszać masę z przestudzoną czekoladą i kawą.
    Od razu przełożyć masę na schłodzony spód, rozprowadzając po całej powierzchni.

  3. Tartę udekorować paluszkami i orzechami.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 marca Fajna ta wegańska wersja mazurka:)Dodatkowo pięknie się prezentuje :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 marca Wygląda mega obłędnie <3 Na dodatek te bazie, nawołują wiosnę ;) niechaj już będzie! :P Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń