Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wegańskie burgery"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 102
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 102
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Składniki
Soczewicę opłucz na sitku i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Lekko rozdrobnij widelcem. Pokrój w plasterki por i pieczarki, wlej na patelnię 1/2 łyżki oleju i podsmaż. Posiekaj kukurydzę i orzeszki. Marchewkę z kurkumą podsmaż na patelni na łyżce rozgrzanego oleju. Gdy lekko zmięknie, przełóż do miski.
Soczewicę i podsmażone warzywa wymieszaj, dopraw. Dodaj kukurydzę i orzeszki, wsyp skrobię i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180oC. Uformuj mokrymi rękami okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Na blaszce rozłóż wysmarowany olejem pergamin i połóż placki. Piecz ok. 30 minut, w połowie przewróć na drugą stronę. Podawaj z rukolą spryskaną oliwą.Źródło: Naj