Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańskie ruskie pierogi z miętą

Wegańskie ruskie pierogi z miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 737

Dodano:

Odsłon: 644

Tak się bałam, że nie będą smakowały tak samo jak tradycyjne. Zupełnie niepotrzebnie. Smakują o wiele lepiej! :) Tajemnicą dobrego smaku jest dużo dobrze przysmażonej cebuli i zakwaszenie farszu ponieważ tofu nie ma tego kwaskowatego posmaku jaki ma twaróg. Ja jeszcze wzbogaciłam smak odrobiną mięty. Z podanych składników wyszło mi 30 pierogów. Zapraszam!

Składniki

  • 5 małych ziemniaków
  • 1 kotka tofu naturalnego 180 g
  • 2 cebule
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Ostra papryczka na czubek łyżeczki
  • Kilka łyżek soku z kapusty kiszonej ( może być z ogórków kiszonych lub z cytryny)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • Pieprz, sól
  • Olej
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotuję w łupinkach do miękkości na parze. Po wystudzeniu ziemniaki obieram . Do ziemniaków wkruszam tofu i dodaję drobno posiekaną miętę. Wszystko przepuszczam przez praskę. 1,5 cebuli kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie oleju. Cebula powinna być mocno przyrumieniona ale nie spalona. Do ziemniaków dorzucam wystudzoną cebulę i wlewam około 5 łyżek soku z kapusty kiszonej. Doprawiam solą , pieprzem i ostrą papryczką. Wszystko ze sobą mieszam. Próbuję farsz i jak trzeba jeszcze doprawiam i dokwaszam.

  2. Mąkę wysypuję na blat robiąc stożek a w nim dołeczek. Do zagłębienia dodaję kurkumę, szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Wlewam powoli wodę i zagniatam ciasto. Ilość wody będzie zależna od mąki. Ciasto wyrabiać aż przestanie się kleić do rąk a jednocześnie będzie sprężyste.
    Ciasto cienko wałkuję. Szklanką wykrawam kółeczka. Nakładam łyżeczką farsz i sklejam pierogi.

  3. Pierogi gotuję w dużej ilość osolonej wody z dodatkiem oleju aż pierogi wypłyną na wierzch.
    ½ pokrojonej w kostkę cebuli podsmażam na złoto na oleju. Można trochę doprawić wędzoną słodką papryką. Będzie miała fajny kolor i smak. Pierogi podaję okraszone cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 01 lutego 2018 To nie są pierogi ruskie. Pierogi ruskie są z twarogiem i ziemniakami. To są pierogi z tofu i ziemniakami. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 stycznia 2018 Taki talerzyk tych pierożków to ja bym chętnie zaadoptowała:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń