Do góry

Desery Przepis na:

Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)

Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 1205

Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymuje się z mianioku. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Można ją znaleźć w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jej koszt to ok. 6-8 zł. Można ja podawać na wiele sposobów, z kakao, karobem czy czekoladą. Najczęściej stosowana jest w deserach, kisielach i jako zagęstnik w zup.

Składniki

  • 3 łyżki tapioki perlistej
  • mała puszka mleka kokosowego (200ml)
  • 200 ml mleka sojowego, ryżowego lub wody
  • 1 szkl. mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.


  2. Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem i dosłodzić cukrem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.

  3. Jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub dżemem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń